flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява про встановлення факту смерті

10 січня 2022, 10:19

Зразок від

15.07.2019

 

                                                                        Назва суду__________________

                                                 індекс, адреса суду

 

                                     Заявник:     ПІБ

  місце реєстрації та проживання:

  індекс, адреса

                                                          засоби зв’язку:

           РНОКПП або

  серія та   номер паспорта 

                                                       

Заінтересована особа: ____________відділу державної реєстрації актів цивільного стану

                                        Головного територіального управління юстиції у _____________________області

індекс, адреса

  Код ЄДРПОУ:

 

      Від сплати судового збору звільнений

     на підставі п.21 ч.1 ст.5

                            Закону України  «Про судовий збір» 

 

ЗАЯВА

про встановлення факту смерті

 

Я, ПІБ, дата народження, маю статус внутрішньо переміщеної особи (додаток 2), є донькою (сином), ________________________________, на підтвердження чого додаю копію свідоцтва про народження (додаток 3), копію свідоцтва про шлюб ( додаток 4).

Моя мати (батько) _________, померла на окупованій території адреса та дата смерті, від __________(причина смерті), про що зазначено в довідці про причину смерті №_____ від ________, виданою _________________________ (додаток 5), про що _________________________, видано свідоцтво про смерть _____(серія) № ______ від ______________(додаток 6).

Для проведення державної реєстрації смерті, я звернулася до відділу державної реєстрації актів цивільного стану ______________________________(далі – відділ ДРАЦС), однак відділ ДРАЦС відмовив мені в такій реєстрації (додаток 7), посилаючись на те, що мною для підтвердження факту смерті _______________ пред’явлено документ, виданий на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Отримати свідоцтво про смерть у відділі ДРАЦС неможливо, оскільки, факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ встановленого зразка, якій може бути прийнято відділом ДРАЦС для здійснення реєстрації смерті, відповідно до ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Зазначене місце смерті є тимчасово окупованою територією України, визначеною Постановою Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями» від 17. 03.2015р. №254-VIII та Розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» від 7 листопада 2014 р. № 1085-р.

Встановлення факту смерті необхідно мені для отримання свідоцтва про смерть моєї _____________, отримання допомоги на поховання та для прийняття спадщини, ______________________, з цією метою я і звертаюсь до суду.

Відповідно до ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України, яка встановлює особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України. Заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. У рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання. Копія судового рішення видається особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст. 315 – 319, 430, 431 Цивільного процесуального кодексу України,

 

ПРОШУ:

 

  1. Встановити факт смерті ________________(ПІБ), яка померла ______________у _________________.
  2. Допустити негайне виконання рішення у справі.
  3. Звернути судове рішення до виконання.

 

Додатки:

  1. Копія паспорта та ідентифікаційного номеру Заявника;
  2. Копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи Заявника;
  3. Копія свідоцтва про народження Заявника;
  4. Копія свідоцтва про шлюб Заявника;
  5. Копія лікарського свідоцтва про причину смерті _____________;
  6. Копія свідоцтва про смерть ____________;
  7. Копія відмови у проведенні державної реєстрації смерті, видану відділом державної реєстрації актів цивільного стану ______________________________№ ________від ____________ р.;
  8. Копія заяви з додатками.

 

 

заявник

«____» _________ 2019 року                                                    ПІБ